Paiața Unirii, un MUST SEE atunci când vizitezi Timișoara

Piața Unirii este obiectivul pe care nu ai cum să îl ratezi atunci când vizitezi Timișoara. Este cea mai veche piața istorică din oraș, înconjurată de clădiri în stil baroc este și cea mai animată piață a orașului. Restaurantele, cafenelele sau cluburile pentru distracții nocturne fac din acest loc unul care nu doarme niciodată.

Puțină istorie

Numele pieței a fost dat în onoarea trupelor române care au intrat în Timișoara în 3 august 1919 și au instaurat administrația românească, finalizând astfel procesul de unire al Banatului cu România. Inițial a fost denumită Piața Losonczy, după Contele Losonczy, omorât de turci în momentul în care aceștia au ocupat orașul, în 1552.

Din punct de vedere arhitectural, Piața Unirii este cea mai importantă rezervă barocă din oraș, cu cele mai valoroase monumente din Timișoara: cele două catedrale, Romano-Catolică și Sârbă-Ortodoxă, Palatul Baroc, Coloana Ciumei și altele.

Piața Unirii astăzi

Acum, cea mai mare parte a clădirilor din Piața Unirii au fost recondiționate, așa că și-au redobândit sclipirea de odinioară. Pe lângă faptul că au fost renovate fațadele, interioarele au fost adaptate nevoilor moderne, atât în scop rezidențial, cât și pentru derularea de activități comerciale sau culturale.

Mai mult, Piața Unirii face parte din cea mai extinsă zonă pietonală a orașului, așa că, vizitatorul are acces facil la străduțe boeme care o leagă de Piața Libertății și Piața Victoriei. Practic, în această zonă nu ai cum să te plictisești vreodată.

Ai Muzeul de Artă, care pe lângă expoziția permanentă are și o serie de alte expoziții și evenimente periodice.

Odată ce ai luat doza de cultură, poți admira arhitectura cădirilor din Piață și de pe străduțele care o pătrund. Pe aceste străduțe vei găsi, cu siguranță locuri în care să mănânci ceva interesant sau o terasă cochetă unde să îți tragi sufletul la o cafea.

Paiața Unirii și caracterul tolerant al orașului

Piața Unirii este dovada arhitecturală a spiritului multicultural al orașului. Prima dovadă marcantă sunt cele două cadrele aparținând celor două confesiuni principale ale orașului. Acest lucru nu ar fi fost posibil în multe țări europene la începutul secolului al XVIII-lea. În apropiere este și Sinagoga, ceea ce întărește caracterul tolerant al orașului și a locuitorilor lui.

Așadar, Piața Unirii nu poate să lipsească din lista de obiective MUST SEE atunci când vizitezi Timișoara. Fie că vrei să descoperi istoria și cultura orașului, fie că vrei să-i simți vibrațiile de astăzi, Piața Unirii este locul în care vei avea o experiență autentică.

phone-squarethumbs-upwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram