Începe city break-ul în Timișoara din Piața Maria!

La doar câteva minute de plimbare față de punctul 0 al orașului, Piața Maria este unul dintre obiectivele care au multe de spus despre istoria orașului. Fiecare clădire are o poveste pe care așteaptă să o spună vizitatorului curios, iar forfota străzii din timpul zilei oferă o perspectivă asupra spiritului viu al orașului.

Punctul central al Pieței Maria este statuia Sfintei Maria, ridicată pe locul în care și-a ispășit pedeapsa cu moartea prin tortură Gheorghe Doja, liderul răscoalei țărănești contra magnaților unguri, în anul 1514. La vremea respectivă, pe locul execuției ar fi fost agățată de un stâlp o icoană a Sfintei Maria. Statuia actuală a fost construită în anul 1906 în urma colaborării dintre arhitectul maghiar László Székely și sculptorul maghiar György Kiss.

Piața Maria și Revoluția din 1989

În istoria recentă, Piața Maria este emblematică pentru Revoluția din1989. Aici a fost momentul 0 al evenimentelor care aveau să ducă la căderea regimului comunist. În partea de vest a pieței este clădirea Bisericii Reformate Cetate din Timișoara, fosta casă parohială a pastorului  László Tőkés, un lider politic al comunității maghiare, foarte vocal împotriva regimului comunist. Încercarea regimului de a-l muta de la Timișoara a determinat un val de revoltă în rândul comunității, val care s-a extins la nivel național.

Piața Maria în situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”

„Vechiul Cartier Iosefin” este emblematic pentru istoria orașului. Aflată la periferia Cetății, în zonă erau interzise construcțiile deoarece avea un rol esențial în apărare. Era nevoie de o zonă goală pentru ca, în cazul unui atac, artileria din Cetate să poată riposta fără a aduce daune clădirilor civile.

Clădirile au început să fie ridicate ca urmare a dezvoltării Cetății Timișoara la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Multe clădiri construite atunci sunt în stil Secession, ceea ce relevă concepția urbanistică a epocii.

Bineînțeles, istoria pieței Maria și a „Vechiul Cartier Iosefin” este mult mai stufoasă și așteaptă să fie descoperită pe îndelete într-o plimbare în jurul clădirilor istorice. Sunt câteva emblematice și vom vorbi despre ele mai pe larg într-un alt articol.

Până atunci, vă așteptăm în Timișoara, unde vă invităm să descoperiți un oraș în care istoria a reușit să se încadreze foarte bine într-un spațiu urban dinamic și funcțional care îmbie vizitatorul la descoperiri interesante, dar și la experiențe diverse. În ceea ce privește cazarea, ne ocupăm noi de toate, doar pentru a vă putea bucura de tot ceea ce Timișoara are de oferit.

 

phone-squarethumbs-upwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram